Camelot Menggugurkan Perlawanan Undang-undang Menentang Allwyn, Kalah Loteri UK
toto

Camelot Menggugurkan Perlawanan Undang-undang Menentang Allwyn, Kalah Loteri UK

Pengendali Loteri Kebangsaan UK yang lama, Camelot telah menggugurkan bidaan undang-undang untuk menghalang penyerahan lesennya kepada Allwyn.

loteri UK
Loteri Kebangsaan UK telah dikendalikan oleh Camelot sejak cabutan Grafik SGP pertamanya, disampaikan oleh Noel Edmonds pada tahun 1994, gambar di atas. Tetapi pengendali telah mengakui kekalahan, bermakna Allwyn akan mengambil alih tugas. (Imej: BBC/Kumpulan Camelot)
Perkembangan itu bermakna Allwyn akan mewarisi salah satu kontrak sektor awam terbesar UK daripada Camelot. Syarikat itu telah menjalankan pertunjukan itu sejak penubuhan loteri pada tahun 1994 dan mengekalkan lesen itu dua kali.

Allwyn, anak syarikat gergasi loteri Czech, Sazka, telah dianugerahkan pertunjukan itu oleh Suruhanjaya Perjudian UK pada Mac selepas proses pembidaan yang berlarutan. Tetapi Camelot menangis dan menyaman . Syarikat itu mendakwa proses itu cacat, dan UKGC mengubah peraturan pada peringkat akhir pertandingan.

Suruhanjaya itu berkata proses itu “adil dan teguh.”

Tuntutan itu memaksa penggantungan sementara peralihan lesen, yang UKGC memohon kepada Mahkamah Tinggi untuk membatalkannya. Pengawal selia mendakwa gangguan kepada peralihan boleh mengakibatkan sebab baik kehilangan sehingga £1 bilion (AS$1.25 bilion).

Perniagaan berisiko
Pada bulan Jun, Mahkamah Tinggi menyokong UKGC dan menarik balik Result Sydney penggantungan itu. Camelot merayu tetapi memilih untuk menggugurkan tuntutan itu pada hari Selasa.

Pengendali itu berkata bahawa tuntutan balas yang difailkan oleh Allwyn yang menuntut ganti rugi daripada Camelot sekiranya berlaku gangguan kepada penyerahan lesen “melibatkan risiko komersial yang terlalu besar … supaya ia munasabah” untuk diteruskan.

Kontrak Loteri Kebangsaan UK dianggarkan bernilai £80 bilion (AS$92 bilion) dalam tempoh sepuluh tahun akan datang.

Sejak 2010, Pelan Pencen Guru Ontario telah dimiliki oleh Camelot, yang mengelakkan risiko. Tetapi syarikat itu masih akan meneruskan tuntutan terhadap UKGC. Satu perbicaraan dijadualkan pada Januari di mana Camelot dijangka menyaman pengawal selia untuk anggaran ganti rugi £500 juta (AS$576 juta).

Camelot Janji Kerjasama
Peguamnya dijangka berhujah bahawa diskaun “faktor risiko” sehingga 15% yang sepatutnya digunakan apabila UKGC menjaringkan bidaan telah dibatalkan untuk HK Pools keputusan akhir.

Camelot mendakwa rancangan perniagaannya mendapat markah lebih tinggi daripada Allwyn pada hampir setiap ukuran. Tetapi Allwyn berjanji untuk memberikan lebih banyak wang kepada tujuan yang baik, strategi yang boleh lebih banyak dipengaruhi oleh risiko.

Sementara itu, Camelot “kini akan bekerjasama dengan Allwyn dan Suruhanjaya Perjudian untuk memudahkan peralihan yang teratur kepada lesen keempat,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Allwyn berkata dalam kenyataannya sendiri pada hari Selasa bahawa ia mengalu-alukan keputusan Camelot dan telah bersetuju untuk mengetepikan semua tuntutan kos dan ganti rugi terhadap kumpulan itu.

Syarikat Czech secara rasmi akan mengambil alih operasi Camelot pada Februari 2024. Tetapi tempoh peralihan yang panjang diperlukan kerana skala dan kerumitan yang terlibat.